top of page
תמונת הסופר/תנועה קרסנופולסקי

רצפת אגן - הסבר לגבי אבחון ובדיקה

אבחון ובדיקת רצפת האגן:

  1. תשאול לגבי הבעיה והיסטוריה רפואית.

  2. הערכת יציבה ותנועה בדגש על הגב התחתון, האגן והירכיים.

  3. הסתכלות על איזור הבטן ואופן התרחבות בית החזה בזמן הנשימה.

  4. הסתכלות על איזור הנרתיק ופי הטבעת.

  5. הערכת יכולת כיווץ והרפייה של שרירי רצפת האגן, דרך פתח הנרתיק או פי הטבעת במידה וקיים צורך. הבדיקה היא ידנית ומבוצעת בעדינות. לעיתים נבצע את הבדיקה הפנימית בפגישה השנייה, בהתאם לרצון המטופלת.

  6. מישוש השרירים החיצוניים של רצפת האגן.

*נשים בהריון או במשכב לידה- מקובל להימנע מבדיקה פנימית במהלך הטרימסטר הראשון להריון ובמהלך תקופת משכב הלידה (שישה שבועות ראשונים). במידה ומופיע כאב או כל בעיה אחרת במהלך התקופות האלה – אפשר להתייעץ טלפונית ולקבל הדרכה ראשונית.


הטיפול מותאם באופן אישי לכל מטופלת, בהתאם לממצאי הבדיקה, ועשוי לכלול:

  • הדרכה לתרגול ביתי ומונחה בזמן הטיפול – תרגול שרירי רצפת האגן ולימוד טכניקת נשימה נכונה מסייעים לכיווץ והרפייה של השרירים במהלך היום-יום, ובכך משפרים את יכולת ההתאפקות ואת היכולת להתרוקן באופן מלא.

  • שחרור צלקות – מתבצע ע"י מתיחות ועיסוי של הצלקות. מפחית כאב ומגמיש את הרקמה הצלקתית. בכך נסייע לשפר את תפקוד שרירי רצפת האגן והבטן.

  • הורדת כאב – ע"י עיסוי, מתיחות, גירוי חשמלי, קינזיו-טייפינג, טכניקות נשימה והרפייה, שחרור נקודות הדק.

  • ביו פידבק – שימוש במכשיר לעידוד כיווץ או הרפיית שרירי רצפת האגן. אלקטרודה קטנה המוכנסת לפתח הנרתיק קולטת את עוצמת האות החשמלי של שרירי רצפת האגן, המהווה מדד לעוצמת הכיווץ או מידת ההרפיה שלהם. אורות ידלקו ע"ג המכשיר בהתאם לעוצמת הכיווץ או ההרפייה. השימוש בביו-פידבק בטיפולי רצפת אגן הוא יעיל במיוחד לאור הקושי שיש למטופלות רבות לשלוט ולהרגיש את פעילות שרירי רצפת האגן. לאחר שהמטופלת לומדת בעזרת המכשיר כיצד לכווץ את שרירי רצפת האגן, ניתן להמשיך לתרגל גם ללא המכשור.

  • גירוי חשמלי – מועבר בעזרת אלקטרודה המוכנסת לפתח הנרתיק . הגירוי החשמלי מסייע בחיזוק וכן עוזר בלימוד הכיווץ והרפייה. חלק מהנשים יעדיפו שימוש בביופידבק למטרה זו וחלק יעדיפו גירוי חשמלי.

  • תרגול נשימה נכונה ותרגילי הרפייה – מסייע בהפחתת כאב וגיוס טוב יותר של שרירי רצפת האגן, הבטן והגב.

  • הדרכה לגבי אורחות חיים – בנושא של שתייה/אכילה והרגלי התרוקנות נכונים –מתי ומה לשתות, כמה לשתות, מאילו מזונות להימנע כדי לא לגרות את השלפוחית, אילו מזונות צריך לאכול כדי לשמור על יציאות קבועות ובמרקם נכון, מהו המנח הנכון לישיבה על האסלה בזמן התרוקנות, מתי כדאי ללכת להתפנות, ומתי כדאי להתאפק, הרגלי היגיינה לשמירה על בריאות רצפת האגן והאזורים האינטימיים.



171 צפיות

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page